Het zou gewoon moeten zijn dat iedereen zich blijft ontwikkelen en zijn of haar kennis, ervaring, kwaliteiten en talenten ten volle benut. Maar laten we eerlijk zijn; dat is het nog lang niet!
Begrijpelijk, want er komt nogal wat bij kijken om dit te realiseren!
Het gaat om een verandering van mindset en van gedrag. Het vraagt veel van de mensen in de organisatie; uit oude routines stappen, aanpassingsvermogen, lef en zelfvertrouwen, op zoek gaan naar vernieuwing, nieuwsgierig worden en op onderzoek uitgaan.
De rol van een UPcoach; motor van ontwikkeling
Hoe zorg je ervoor dat iedereen in de beweging meegaat? Van hoog tot laag, van specialist tot generalist, van staf tot lijn. De UPcoach draagt met kennis en kunde bij aan de beweging van leren en ontwikkelen van de gehele organisatie. De UPcoach is de aanjager van het gedachtegoed. De UPcoach maakt en houdt de beweging in de organisatie levendig. De Upcoach ondersteunt het management in het scherp blijven op de gewenste verandering en het voorleven ervan.
De UPcoach blijft de aandacht richten op de doelstelling: Een organisatie waar focus is op continu leren en ontwikkelen, medewerkers die daar zelf regie over nemen en waar sprake is van een leercultuur in een leerrijke werkomgeving. Om zo het potentieel van individuen en teams te benutten en kennis, kwaliteiten en talenten van medewerkers tot hun recht te laten komen. Want alleen dan kun je als organisatie toekomstbestendig blijven.
De activiteiten van een UPcoach
De UPcoach brengt kennis en kunde mee op het gebied van het leren en ontwikkelen van individuen, teams en organisatie. De UPcoach werkt in alle richtingen binnen het organogram van een organisatie. Horizontaal en diagonaal om teams te ondersteunen in het ontwikkelen van hun potentieel. Om individuen te ondersteunen in het nemen van eigen regie op de eigen ontwikkeling. Hen te helpen bij het achterhalen van hun talenten en zicht te krijgen op hun potentie. De UPcoach werkt met verschillende tools en technieken om potentieel te ontdekken en beter te benutten. Daarnaast adviseert de UPcoach als inhoudelijk mentor de organisatie bij het opstellen van een ontwikkelgericht HR-beleid, en toekomstgerichte organisatie brede ontwikkelplannen.
Klantcase
De directie van een organisatie met 40 medewerkers ziet zich geconfronteerd met veranderingen. De vraag waar ze mee worstelen is hoe zij de mensen meekrijgen in de toekomstige ontwikkelingen en hoe eenieder bewust te maken van het belang van continu leren en ontwikkelen. Ze schakelen de UPcoach in. Als eerste stap worden de toekomstige trends gedeeld met de medewerkers. In interactieve workshops met veel variatie in werkvormen, denken medewerkers mee na over wat deze trends betekenen voor hun werkzaamheden en wat het vraagt van hen wat betreft eigen ontwikkeling. Wat betekent dit voor de organisatie? Hoe verandert dit ons werk? Wat betekent dit voor mij? Welke vaardigheden heb ik nodig? Aan de hand van de input stelt de UPcoach, samen met de betrokkenen, een programma op waar teams en individuen stap voor stap werken aan de door henzelf gestelde doelen. Tijdens de bijeenkomsten werkt de UPcoach samen met de teamleiders aan het realiseren van een goed leerklimaat. Daar waar nodig, schuift de UPcoach aan bij het directie-overleg. Adviseert over ontwikkelgerichte HR instrumenten en houdt de directie scherp op de noodzakelijke randvoorwaarden en hun functioneren als rolmodel. Een beweging van leren en ontwikkelen is gestart!