Talent assesment en ontwikkeling

Laat je mensen floreren – groeien en bloeien

Hoe gaan jullie om met menselijk potentieel? Dat is een belangrijke vraag, vooral als je je bedenkt dat het hier gaat om het belangrijkste kapitaal van iedere organisatie!

UP gaat uit van de gedachte “iedereen is uniek en iedereen heeft potentieel”. En dan hebben we het niet over bijvoorbeeld een groep High Potentials. Nee, we hebben het over iedereen! De kunst is te zorgen dat iedereen op de plek komt, waar hij/ zij van waarde is en waar plezier wordt beleefd.

Jezelf echt kennen is een essentiële stap in het vrijmaken van potentieel. Inzicht krijgen in wat je drijft (kunt), waar je energie van krijgt, waar je kwaliteiten en talenten liggen en over welke vaardigheden je beschikt. Een talent assessment is dan een goed vertrekpunt om zicht te krijgen op je potentieel. Wat wordt er al benut? Waar zit nog ontwikkeling? Wat kost je mogelijk te veel energie en waarin ben je kwetsbaar? Kortom, een eerlijke kijk naar jezelf. Een assessment bestaat uit een online meting en een terugkoppelgesprek. Het maakt dat je bewuster keuzes kunt maken, wat je hiermee gaat doen en daar ook verantwoordelijkheid voor gaat nemen.

Kortom je eigen regie pakken en je eigen regie versterken! Een essentiële voorwaarde voor duurzame ontwikkeling.

Naast  dat een assessment ‘inzicht’ biedt, is het van belang om bewust bezig te zijn en te blijven met de ontwikkeling van je talenten. Ontwikkeling stopt simpelweg niet na inzicht. Het vraagt niet alleen van onszelf dat we bezig zijn met de eigen ontwikkeling. Het vraagt aandacht van iedereen in de organisatie om samen te zorgen voor een transparante ontwikkelingsgerichte werkomgeving.

Hoe?

Bijvoorbeeld door een proces vorm te geven waardoor gesprekken over ontwikkeling ‘tweede natuur’ worden. Hierbij valt te denken aan:

  • Intervisie – Leren van elkaar
  • Coaching – Professionele ontwikkelgesprekken
  • Mentoring – collegiale support
  • Teamsessies – Teambreed talent gesprekken

Casus:

Een organisatie wilde een groei stap maken qua klantomvang. De directie was zich ervan bewust dat dit mogelijk ook wat vraagt van de medewerkers en de teams die de klanten bedienen. Wat zou hierin een mooie aanpak zijn? Over een mensgerichte en ontwikkelingsgerichte organisatie gesproken. UP is na het vaststellen van de vraag aan de slag gegaan met het perspectief helder maken met een groep met vertegenwoordiging uit de hele organisatie. Waar willen jullie naar toe groeien? Hoe ziet dat beeld eruit? Welke klanten passen hierbij en wat zie jij je medewerkers doen?

De directie heeft de stip op de horizon in een plenaire sessie gedeeld met alle werknemers. Hierover ontstonden mooie gesprekken. De betrokkenheid en bevlogenheid was breed voelbaar. De aanpak voor het vervolg omvatte voor iedereen een talent assessment. Aan de hand van het toekomstperspectief heeft iedereen ontwikkelpunten benoemd. In teams sessies zijn de individuele metingen met elkaar gedeeld en besproken. Mooie inzichten zijn hieruit gekomen. Belangrijkste winst van het traject is de gezamenlijke stip en de gedrevenheid waar iedereen mee aan de slag gaat. Eigen regie is nog meer aanwezig en de veiligheid om je te uiten is toegenomen. En dat is belangrijk voor een organisatie die zich verder wil ontwikkelen!